Damherten

Het Boeremapark heeft sinds de aanleg in 1935 een hertenkamp gehad. De eerste dieren in het hertenkamp werden bij de aanleg geschonken door inwoners van Haren. Er zijn tijden geweest dat er maar liefst 15 herten rondliepen.

Het hertenkamp in 1954

Beheerder Piet Wolters met 12 herten in 1954

Vandaag de dag heeft het hertenkamp een roedel met 8 damherten, 7 hindes en een bok. Het hertenkamp heeft 4 jaar lang zonder bok gezeten, nadat de vorige bok eind 2012 overleed. De huidige bok is begin 2017 in het hertenkamp geplaatst en was toen ongeveer 7 jaar oud.

Voeren

De herten krijgen dagelijks brokken en als er in het najaar en de winter te weinig gras is worden ze bijgevoerd met hooi. Brood, en vooral vers brood, is eigenlijk niet goed voor herten. Het zijn herkauwers en door het herkauwen kan het brood in de maag gaan gisten. Dit is ook de vermoedelijke doodsoorzaak geweest van de bok die eind 2012 overleed. Geef dit dus met mate en gebruik alleen oud niet beschimmeld brood. Als u de herten wil verwennen geef ze dan: appels, eikels, kastanjes, wortelen, bieten of vers groenteafval. Ze knagen ook graag aan takken. Doordat Damherten erg slim zijn zullen zij geen giftige planten eten zoals taxus, rododendron, enz..

Het gewei van de bok groeit na het afwerpen in 5 maanden weer helemaal aan.

Voor meer informatie over damherten, klik op deze link.

Voor meer informatie over hertenkampen als cultureel erfgoed, klik op de link.

2 reacties op Damherten

  1. Julia zegt:

    Mogen de herten ook aardappelschillen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.