Damherten

Het Boeremapark heeft sinds de aanleg in 1935 een hertenkamp gehad. De eerste dieren in het hertenkamp werden bij de aanleg geschonken door inwoners van Haren. Er zijn tijden geweest dat er maar liefst 15 herten rondliepen.

Het hertenkamp in 1954

Beheerder Piet Wolters met 12 herten in 1954

Vandaag de dag leeft in het hertenkamp een roedel met 8 damherten. Tot eind 2012 was er ook een mannetjeshert in de roedel. Helaas is het mannetje eind 2012 overleden. De roedel bestaat momenteel uit 8 hindes van verschillende leeftijden.

Damherten 2013

Voeren

De herten krijgen dagelijks brokken en als er in het najaar en de winter te weinig gras is worden ze bijgevoerd met hooi. Brood, en vooral vers brood, is eigenlijk niet goed voor herten. Het zijn herkauwers en door het herkauwen kan het brood in de maag gaan gisten. Dit is ook de vermoedelijke doodsoorzaak geweest van de bok die eind 2012 overleed. Geef dit dus met mate en gebruik alleen oud niet beschimmeld brood. Als u de herten wil verwennen geef ze dan: appels, eikels, kastanjes, wortelen, bieten of vers groenteafval. Ze knagen ook graag aan takken. Doordat Damherten erg slim zijn zullen zij geen giftige planten eten zoals taxus, rododendron, enz..

Voor meer informatie over damherten klik op deze link.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s