Herfsthertje geboren …………….. en overleden

Afgelopen vrijdag 20 oktober werd geheel onverwacht een hertje in het Boeremapark geboren. Eén van onze vrijwilligsters zag het heel toevallig liggen in de weide van het hertenkamp. Het prille leven was echter van korte duur. Het kalfje overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Damherten planten zich normaal gesproken voort tijdens de bronst van half oktober tot half november. In deze periode gaan ze ‘burlen’, een diep keelgeluid om indruk te maken.  De hertenkalveren worden dan in de periode mei t/m juli geboren na een draagtijd van 230 dagen (bijna 8 maanden) en verschuilen zich de eerste weken van nature in de vegetatie ter bescherming tegen roofdieren. De hinde houdt om dezelfde reden afstand van haar jong en komt er alleen bij om te zogen.

De hertenbok in het Boeremapark is op 20 februari in het hertenkamp gekomen en heeft dus naar nu blijkt meteen kans gezien in elk geval één en misschien wel meerdere hindes te bevruchten. Het kalfje dat afgelopen vrijdag werd geboren is met de winter vlak voor de deur in een verkeerde periode geboren en is vannacht helaas overleden. Toen bleek ook dat het geboortegewicht te laag was. Hertenkalveren moeten minimaal 4,5 à 5 kg wegen om overlevingskansen te hebben.

Dit bericht werd geplaatst in Hertenkamp. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.