De Canadese ganzen in het Boeremapark in 2015

Het was op 7 juli 2015 al weer voor het vijfde jaar op rij dat er in het Boeremapark ruiende Canadese ganzen zijn gevangen en van halsbanden voorzien. Dit is een onderdeel van het grote landelijke onderzoek van de Stichting Vogelonderzoek Nederland (SOVON) in opdracht van de regering om wetenschappelijke ondersteuning te verlenen aan het vraagstuk van landbouwschade door overzomerende ganzen. In Haren is dit onderzoek gestart in 2009 met vangsten van ruiende Canadese ganzen in de Wolddeelen.

In 2015 waren er tijdens de ruitijd (15 juli) maximaal 60 Canadese ganzen aanwezig, terwijl dit in 2014 (19 juli) nog 74 was, dus een achteruitgang van 19%. Dit is in overeenstemming met de alom rond Haren waargenomen vermindering van het aantal broedparen sinds ongeveer 2011 door predatie van de vos. Deze tendens is ook op andere plaatsen in Nederland waargenomen. Goede tellingen, zoals de vangsten in het Boeremapark, zijn dus belangrijk om de veranderingen in de populatiegrootte te kunnen meten.

Ganzenonderzoek Bpark 2013 3

De onderzoekers in actie in het Boeremapark

Door terugmeldingen van geringde ganzen weten we ook steeds beter waar de ruiende ganzen uit het Boeremapark vandaan komen. Dat is uit een groot deel van Nederland, tot uit Noord-Brabant. Er komen ook enkele meldingen van over de grens bij Münster (Duitsland).

Met de gemeente Haren is een afspraak gemaakt dat er in het Boeremapark maar één paar Canadese ganzen op het eiland ongestoord mag broeden. Van eventuele andere paren, die dat proberen, worden de eieren onklaar gemaakt (geschud). Verder worden alle eieren van de witte boerenganzen ook geraapt. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat de groep witte ganzen in het park toeneemt. Hierdoor wordt de “vervuiling” met ganzenpoep verminderd. De praktische uitvoering berust bij Eric (gemeente Haren), die met een bootje naar het eiland vaart. Ik had het genoegen bij afspraak steeds met hem mee te mogen varen. Het uitverkoren broedpaar met de halsbanden C02 en D07 heeft in 2015 twee jongen gekregen die zijn uitgevlogen.

Canadese ganzen met jongen

Het broedpaar 2015

Deze familie heb ik tijdens de afgelopen winter regelmatig op verschillende plaatsen rondom Haren waargenomen. De verwachting is dat de ouders C02 en D07 in het komende seizoen van 2016 weer zullen proberen in het Boeremapark te broeden. Maar er zullen ongetwijfeld concurrenten op de loer liggen. Je moet er vroeg bij zijn om je toekomstige broedplek te verdedigen. Op 30 januari zijn al enkele Canadese ganzen even kort in het Boeremapark gesignaleerd, maar we weten niet wie dit waren. Kortom, het wordt een spannende tijd voor de Canadaganzen en voor hen die de ganzen willen volgen.

Het is plezierig te zien dat ver weg de meeste hondenbezitters hun dieren aan de lijn houden in de periode dat de ganzen er zijn. Dat is voor de ganzen ook wel zo fijn.

Jan Hulscher (onderzoeker in samenwerking met SOVON)

Ganzenonderzoek Bpark 2013 4

Dit bericht werd geplaatst in Fauna en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.