Natuurwerkdag 2016 en ‘de onthulling’

Daags na de feestelijke afsluiting van het 80-jarig jubileum was het meteen weer actie in het kader van de landelijke Natuurwerkdag op zaterdag 5 november. Het Boeremapark was één van de 31 locaties. in de provincie Groningen 

We waren deze keer met maar liefst 36 enthousiaste vrijwilligers bij. Tijdens het ‘werkoverleg’, met koffie en zelfgebakken appeltaart van Jan en Pia, werden de klussen verdeeld. Daarna werd er flink aangepakt. In krap drie uur tijd werd weer een ongelofelijke hoeveelheid werk verzet: er werd zwerfvuil verzameld, het hertenkamp werd opgeruimd, er werd flink gesnoeid, blad geblazen, kanten gemaaid, onkruid tussen stenen verwijderd, etc. etc..

Bij de speurtocht naar zwerfvuil werd zelfs nog een ‘schat’ ontdekt in het park. In de bosjes werd een halfvergaan sierradenkistje gevonden met wat snuisterijen. Wellicht buitgemaakt bij een inbraak en na met de onbruikbare spullen gedumpt in het park.

Ondanks de slechte weersverwachting, waren de weergoden ook deze keer gunstig gestemd. Het bleef droog met zelfs flinke zonnige perioden. Even voor enen werden werd er genoten van een lunch in de frisse buitenlucht met huisgemaakte tomaten- en erwtensoep en vers gebakken broodjes.

Hulp uit onverwachte hoek

Vrijdagavond laat werden we benaderd door een vrijwilligster van Vluchtelingenwerk met de vraag of circa 10 Eritrese vluchtelingen uit het AZC  Onnen mochten helpen bij de Natuurwerkdag in het Boeremapark. Zij wilden graag meedoen aan activiteiten buiten het AZC om iets om handen te hebben en contact te hebben met Nederlanders. Van die extra hulp hebben we meteen dankbaar gebruik gemaakt. Zo kwam het dat afgelopen zaterdag met onverwachte hulp van buitenaf veel werk werd verzet. De mannen uit het AZC hebben ons  daarbij enorm geholpen. Hun deelname gaf een extra impuls en een nieuwe dimensie aan de Natuurwerkdag, waarvoor dank en respect.

dsc_2058-collage

De onthulling

Na de lunch was het tijd voor een allerlaatste actie in het kader van het tachtig jarig jubileum: de onthulling.  Twee weken terug stond er plotseling een grote zwerfkei in het park. Over de herkomst van de steen werd druk gespeculeerd. Afgelopen zaterdag werd duidelijk dat de zwerfkei te maken had met iets meer dan alleen een nieuwe steen in het park.

Rond half twee verzamelde zich een groep belangstellenden rond de kei, die voor de gelegenheid was bedekt. Toen parkdichter Saskia de Boer het doek wegtrok werd een plaquette op de kei onthuld met haar gedicht ‘Parkfontein’, vereeuwigd in graniet. Een blijvende herinnering aan een bewogen jaar.

En om alle speculaties over de herkomst van de zwerfkei te ontzenuwen: hij komt uit een zandafgraving bij Bovensmilde en is op verzoek van de stichting door de gemeente in het park geplaatst. De aanschaf van de plaquette werd mogelijk gemaakt door een mooie donatie van de Stichting Maripaan Teaming, het goede doelen project van de Maripaan Groep (franchise organisatie van o.a. de Jumbo supermarkten in Haren).

We bedanken alle vrijwilligers en de mannen uit het AZC voor de geweldige inzet op deze dag. Tot slot bedanken we de gemeente voor de zwerfkei en de Stichting Maripaan Teaming voor de donatie.

dsc_2082-collage

Voor foto’s van de Natuurwerkdag 2016 klik op de foto’s.

Dit bericht werd geplaatst in Werkdagen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.