Super zaterdag: NL Doet 2017

De 5e editie van NL Doet in het Boeremapark werd mede dankzij een heerlijke lentezon en een aangename temperatuur weer perfecte actiedag. NL Doet is een landelijke actie op initiatief van het Oranjefonds . De ruim 25 vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag 11 maart in korte tijd weer een berg werk verzet.

Klik op de foto voor het fotoalbum!

De kick off vond weer traditioneel plaats rond de klok van tienen bij de Burgemeester Boeremabank in het park. Het was een weerzien met veel buurtgenoten, maar er werden ook een aantal nieuwkomers verwelkomd. Onder het genot van koffie met koek werden de klussen van de dag verdeeld. Ook deze keer werden de vrijwilligers ondersteund door twee zeer ervaren medewerkers van Bartelds Hoveniers voor professionele uitvoering en begeleiding van de plantwerkzaamheden. Een kleine delegatie van het AZC Onnen was ook weer van de partij om mee te helpen.

Na de koffie en de kennismaking  de klussen voortvarend ter hand genomen. Zo werd het plantvak bij de entree Parkweg opnieuw ingeplant. Dit vak was een paar jaar geleden al eens opnieuw ingericht met rozenstruiken, maar die bleken uiteindelijk niet robuust genoeg. Het vak rond de sierappel (Malus Toringo) is nu opnieuw ingeplant met spierstruik (Spiraea Cinerea ‘Grefsheim’), gesponsord door Bartelds Hoveniers. Deze keer werd wel gewerkt volgens het in 2012 met Van Hall Larenstein gemaakte herstelplan voor het Boeremapark. Zwaar spitwerk werd de vrijwilligers bespaard, want de mannen van Bartelds hadden het vak met de grondfrees in een mum van tijd netjes omgewoeld. Vervolgens kon een ploeg met enthousiaste dames de struiken na deskundige uitleg verdelen en inplanten.

In het hertenkamp werd de stal grondig uitgemest en voorzien van een nieuwe laag stro. Ook werden de wilgen in het hertenkamp weer vakkundig geknot en werd een nieuwe boom in het hertenkamp geplant. De bijenbomen die eind 2015 door de Imkervereniging werden geschonken aan het park hebben het jammer genoeg niet gered. Deze keer werd een prachtige rode esdoorn (Acer rubrum ‘October Glory’)  geplant, opnieuw beschikbaar gesteld door de Imkervereniging. De hertjes keken op veilige afstand nieuwsgierig toe en knabbelden lekker op de wilgentenen die achterbleven.

Ook het ‘parkmeubilair’, de bankjes, afvalbakken en bordjes, werd deze keer grondig gereinigd en ziet er weer spic en span uit. De hoeveelheid zwerfvuil viel deze keer gelukkig mee. Slecht 4 vuilniszakken werden gevuld, waar normaal gesproken 8 tot 10 zakken niet ongebruikelijk is. Wel werd een grote hoeveelheid takken die tijdens de stormen van de afgelopen maanden zijn afgeknapt uit de plantstroken getrokken. Uiteraard werd er ook weer het nodige snoeiwerk verricht en bramen verwijderd. De takken en het snoeiafval bleven deze keer niet liggen, maar werd meteen door de mannen van Bartelds versnipperd en in de plantstroken gewerkt. Het zag er daarna meteen weer netjes opgeruimd uit. Tot slot werden de gaten en rijsporen in het gazon aangevuld en opnieuw ingezaaid.

Rond één uur werd er gezellig in het zonnetje geluncht bij de Boeremabank. Astoria, die ook de koffie had verzorgd, bracht een heerlijke pan bospaddestoelensoep met stokbrood, om de hongerige magen te vullen. Onder het genot van de soep en het brood werd nog een poosje gezellig nagebabbeld, waarna iedereen voldaan huiswaarts ging en de rust in het park terugkeerde.

Al met al was het weer een zeer geslaagde dag dankzij de vrijwilligers, jong en oud, die in amper 3 uur tijd weer een enorme hoeveelheid werk hebben verzet. NL Doet Boeremapark  2017 werd mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van: het Oranjefonds, Bartelds hoveniers, Astoria en de gemeente Haren.

Dit bericht werd geplaatst in Werkdagen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.