Ganzen hertenkamp naar Ganzenparadijs

Gistermiddag, vrijdag 2 februari, zijn de ganzen uit het hertenkamp verhuisd naar Akka’s Ganzenparadijs in Dalen. De jaarlijks slechter wordende conditie van de weide in het hertenkamp was de aanleiding voor de verhuizing.

Klik op de foto voor het fotoalbum

Foto Gré Wijk. Klik op de foto voor het fotoalbum.

Het koppel van 8 ganzen werd een jaar of zeven geleden door de gemeente in hertenkamp geplaatst. Sindsdien waren ze een vertrouwde verschijning in het hertenkamp, die altijd luid gakkend naar het hek stormden als er door bezoekers werd gevoerd. Keerzijde was dat de ganzen nogal veel gras aten. Volgens een deskundige consumeerde dit koppel net zoveel gras als een volwassen koe. Daar kwam bij dat de bodem steeds verder verzuurde door de overvloed aan mest van met name van watervogels. De afgelopen zomers werd het gras in het hertenkamp niet hoger dan een centimeter en moest er steeds meer en langer worden bijgevoerd met hooi en brokken. Elk jaar ging de conditie van de weide er op achteruit. Om die reden is besloten de ganzen uit het hertenkamp te halen. Dat is beter voor zowel de ganzen als de herten.

Er is lang gezocht naar een goed tehuis voor de ganzen uit het hertenkamp. Dankzij speurwerk van één van onze vrijwilligster, werd uiteindelijk Akka’s Ganzenparadijs in Dalen ontdekt. Deze vrijwilligersorganisatie, die zich inzet voor dierenwelzijn in het algemeen en ganzen in het bijzonder, was gelukkig bereid de ganzen uit het hertenkamp een goed nieuw thuis te geven.

Vrijdagmiddag 2 februari was het dan zover. Een ploeg van 5 vrijwilligers en het nodige materieel kwam vanuit Dalen naar Haren om de ganzen te halen. Nadat de herten waren gevoerd en afgeleid werden de ganzen gepaaid met gemengd graan. Maar ze waren minder gretig dan normaal en keken achterdochtig naar al die mensen. Een eerste poging om ze de stallen in te drijven mislukte. De tweede poging ging een stuk beter, maar drie ganzen wisten toch weer de dans te ontspringen en waren nu extra op hun hoede. Toch lukte het uiteindelijk om ze weer bij elkaar te drijven. Daarbij kwamen twee vrijwilligers nogal hard met de hoofden tegen elkaar, waar één vrijwilligster een enorm ei op het voorhoofd aan overhield. Uiteindelijk werden alle ganzen gevangen en overgebracht naar de aanhangwagen. En passant werden ook de meeste haantjes die de afgelopen jaren door onbekenden in het hertenkamp zijn gedumpt gevangen en meegenomen. Er bleven twee achter die zich niet lieten vangen.

Wij bedanken de Stichting Akka’s Ganzenparadijs voor haar inzet en de opvang van de ganzen en kippen en hopen dat de weide in hertenkamp zich dit jaar al zal kunnen herstellen.

Voor de foto’s klik op: fotoalbum 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Hertenkamp en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.