Welkom Bambi!

In de nacht van zaterdag 7 op zondag 8 juli is in het hertenkamp van het Boeremapark een hertje geboren. Het was een zware bevalling, maar hinde en kalf maken het nu gelukkig goed.

Zaterdag aan het eind van de middag werd duidelijk dat één van de hindes op het punt stond te bevallen. Een uurtje later was de kop van het kalf duidelijk te zien (zie foto). De bevalling werd nauwlettend door één van onze vrijwilligers gevolgd. In de loop van de avond nam de ongerustheid echter toe. Een hinde hoort binnen maximaal 3 uur te bevallen. Gebeurt dit niet, dan stoppen de weeën en sterft het kalf. Om 9 uur ’s avonds stak het kopje er nog net zo uit en leek de bevalling niet verder te komen. Het was toen ongeveer 3 uur na de start van de bevalling. Na overleg met Gradiënt Natuurbeheer werd besloten de nacht af te wachten. Bij de laatste check om 11 ’s avonds  was de situatie niet veranderd en gingen we bezorgd de nacht is. De volgende ochtend vroeg bleek dat de bevalling gelukkig toch goed was afgelopen. De hinde liep alweer in de groep en het kalf lag goed verstopt langs de omheining lekker in het ochtendzonnetje.

Damherten paren in de tweede helft van oktober tot begin november. Deze periode wordt de bronsttijd genoemd. In die periode hoor je de hertenbok vaak brullen of burlen. De kalfjes worden na een draagtijd van ongeveer 230 dagen geboren, omstreeks mei  – juli. Een gezond hertenkalf weegt ongeveer 4,5 kg en heeft hetzelfde kleurenpatroon als volwassen dieren. Dat is goed te zien op de foto. Het kalf houdt zich de eerste weken instinctief verscholen, maar het kan zijn moeder al wel volgen. Na twaalf weken trekt het grazend met de moeder mee en wordt nog af en toe gezoogd. Na 5 tot 10 maanden wordt het jong ‘gespeend’. Dat wil zeggen dat het overschakelt op het volwassen dieet.

Dit bericht werd geplaatst in Animalcrackers, Hertenkamp. Bookmark de permalink .

Een reactie op Welkom Bambi!

  1. marjon lanting zegt:

    Wat fijn dat alles goed gelopen is. En wat een spanning voor de vrijwilligers. Wat een mooi kalfje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.