Ganzen verfraaien het gazon

Ieder jaar wordt rond half juli het gazon in het Boeremapark in Haren prachtig diep paars gekleurd met grote velden van een klein bloemetje, Brunel geheten of ook wel Bijenkorfje genoemd omdat zij daar op lijkt. Dit gebeurt alleen  omdat in die tijd een grote groep Canadese ganzen in het park aanwezig is om te ruien.

Hoe zit dat dan ? Ganzen zijn grazers, maar ze eten niet alles wat het gazon voortbrengt. Planten vinden het niet leuk om gegeten te worden en veel soorten produceren zogenaamde afweerstoffen, waardoor ze vies smaken en soms dodelijk zijn voor planteneters. Brunel is ook zo’n plantje. Ganzen leren al heel vroeg dat dit plantje vies smaakt. Op filmpjes heb ik heel mooi gezien dat kuikens van enkele dagen oud heel zorgvuldig alleen grassprietjes rondom Brunel weg pikten, maar het plantje zelf lieten staan. Als grote groepen ganzen hetzelfde doen krijgt Brunel steeds meer ruimte om zich heen en kan zich uitbreiden.

Jan Hulscher – foto Sjitske Benniks

Dit bericht werd geplaatst in Flora. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.