Geslaagde Natuurwerkdag 2021

Zaterdag 6 november, een dag na starthandeling voor de herstelwerkzaamheden in het park, konden vrijwilligers eindelijk weer de handen uit de mouwen steken in het Boeremapark. Het was de landelijke Natuurwerkdag, een dag waarop veel in actie komen voor natuur en landschap. Het werd een zeer geslaagde dag.

Na twee jaar gedwongen stilstand vanwege Corona konden we eindelijk weer naar hartenlust aan de slag in het park. En dat was hard nodig. De bramen hadden twee jaar vrij spel gehad en begonnen de sierstruiken weer te overwoekeren.

De Natuurwerkdag startte natuurlijk als vanouds met koffie en cake bij de Burgemeester Boeremabank en de verdeling van de klussen. Na de koffie werd er door jong en oud flink aangepakt. In krap drie uur tijd werd er weer berg werk verzet, maar was er ook gelegenheid voor een gesprek.

Deze keer werden we begeleid en aangestuurd door de vakmannen van Krinkels groenbeheer. Krinkels voert momenteel de groenwerkzaamheden uit van het herstelplan. Een stukje van die werkzaamheden werd zaterdag door de vrijwilligers aangepakt. De woekerende bramen werden uit de Rododendrons gehaald en er werd opschot van vleugelnoot gesnoeid. Ook de knotwilgen in het hertenkamp werden gesnoeid. Van het snoeihout werden takkenrillen gemaakt in de plantstrook bij het hertenkamp. Takkenrillen bieden ruimte aan het schuilen en broeden van insecten, zoogdieren en vogels en zijn goed voor de biodiversiteit.

De hoeveelheid zwerfvuil viel gelukkig weer mee. Er werden maar drie vuilniszaken zwerfvuil verzameld. Gelukkig ruimen veel betrokken gebruikers van het park de rommel op die anderen achteloos laten slingeren. De vele hondenpoep op het gras en in de struiken is wel een dingetje. Dit werd begrijpelijk als hinderlijk en vies ervaren door de vrijwilligers. Het park is natuurlijk ook aantrekkelijk voor hondenbezitters, maar het is jammer dat een aantal zich niets aantrekt van de opruimplicht. Verder werden de  stallen in het hertenkamp uitgemest,  op diverse plekken de brandnetels gemaaid en  werd er blad geharkt.

Rond de klok van één uur was het gedaan met de werkzaamheden en werden we getrakteerd op een kop lekkere bospaddenstoelensoep met belegde broodjes en kroketten. De catering werd deze dag weer uitstekend verzorgd door Astoria.

De Natuurwerkdag 2021 was als vanouds weer zeer geslaagd dankzij de grote inzet van alle vrijwilligers, van jong tot oud, en de goede samenwerking tussen de Stichting Burgemeester Boeremapark, de gemeente, Krinkels groenbeheer en Landschapsbeheer Groningen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Geslaagde Natuurwerkdag 2021

  1. Marjon lanting zegt:

    Alke vrijwilligers bedankt. Super aktie. Grt marjon lanting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.